Søvn

Hjerner elsker søvn - vi vækker ikke børn

I vuggestuen sover alle børn ude i krybber eller barnevogne. Vi læner os op ad nedenstående teori om vigtigheden af det lille barns søvn. 

Hos os sover børnene efter behov og det er vigtigt for os, at vi dagligt er i dialog med jer omkring jeres barns søvn og derved trivsel.

 

Som udgangspunkt kan man fra en hjernemæssig vinkel lægge ud med at sige - søvn er livsnødvendig for os alle, og små børn kan ikke sove for meget, men de kan afgjort sove for lidt.

Søvnen har ikke kun betydning for kroppens hvile og genopbygning da mangel på søvn kan påvirke:

  • Immunforsvaret
  • Hukommelsen
  • Barnets indlæring

Undersøgelser viser, at hvis mennesker den ene dag indlærer noget nyt og derefter får forstyrret eller ødelagt søvnen, så vil den følgende dags indlæring være dramatisk forringet.

Det lille barn skal bruge søvnen til, at lægge alle de mange sanseindtryk og oplevelser fra de vågne timer om dagen på plads i hjernen.

Selv helt små børn fungerer på samme måde som voksne, - søvn kan trænes, middagssøvn skal ikke afbrydes, jo mere de sover, jo mere kan de sove, og det er læringsmæssigt givet godt ud.

Og der er vel aldrig igen en periode i et menneskes liv, hvor så meget nyt skal læres på ekstremt kort tid, som mens vi er helt små?

Citater fra:

Ann-Elisabeth Knudsen - Lektor Cand. mag i dansk og psykolog og har siden 1996 arbejdet med neuropsykologi og hjerneforskning.